Psikolojik iyi oluş için fiziksel aktivite şart!

featured

Fiziksel Aktivitelerin Psikolojik ve Bilişsel Etkileri

İTÜ Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, Fiziksel Aktivitelerin Yaşlılar Üzerindeki Önemini Anlattı

İstanbul'da bulunan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantıyı vurguluyor. Fiziksel aktivitelerin sadece yaşlılar değil, her yaştan birey için önemli olduğunu belirten Ayas, bilişsel ve fizyolojik etkilerinin yanı sıra, genel iyilik hali üzerinde de olumlu etkileri bulunduğunu ifade ediyor.

Bilişsel ve Fizyolojik Etkilerin Birlikte İşleyişi

Dr. Hazal Ayas'a göre fiziksel aktivitenin sadece beden üzerinde değil, aynı zamanda zihin üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Herhangi bir egzersiz programına katıldıktan veya fiziksel aktivite gerçekleştirdikten sonra insanların kendini daha iyi hissettiğini vurgulayan Ayas, kişilerin fiziksel aktivite sonrası psikolojik olarak da iyi hissettiklerini dile getiriyor.

Yaşlılık Döneminde Fiziksel Aktivitenin Önemi

Yaşlılık döneminde fiziksel aktivitenin daha da önemli olduğunu belirten Ayas, yaşlılıkla birlikte başlayan fizyolojik problemlerin fiziksel aktivitenin geciktirici etkisine dikkat çekiyor. Kas iskelet sistemi, metabolik sistem ve kardiyovasküler sistemde ortaya çıkan rahatsızlıkların başlangıcını erteleyici özellikleri olduğunu ifade eden Ayas, aktif yaşamın bu tür hastalıkları önlemede yardımcı olduğunu belirtiyor.

Fiziksel Egzersizin Beyin Üzerindeki Etkileri

Dr. Hazal Ayas'a göre fiziksel egzersiz, beyinde oksijen tüketimini artırarak Beyin kan akım hızını artırıyor ve bazı hormonların salgılanmasında değişikliklere neden oluyor. Bu değişikliklerin bilişsel etkilere yönelik olduğunu belirten Ayas, fiziksel aktivitenin sadece bedeni değil, beyini de olumlu yönde etkilediğini ifade ediyor.

Depresyon ve Kaygı Bozukluklarında Fiziksel Aktivitenin Rolü

Günümüzde depresyon ve kaygı bozuklukları gibi psikiyatrik sorunlarda, fiziksel aktivitenin tedavinin önemli bir parçası olduğunu belirten Dr. Hazal Ayas, yapılan araştırmalarla bunun kanıtlandığını ifade ediyor. Özellikle yaşlılık döneminde depresyonun daha sık görüldüğünü ve fiziksel aktivitenin depresyonu önleme ve tedavi etmede önemli bir rol oynadığını vurgulayan Ayas, fiziksel aktivitenin koruyucu ve iyileştirici özelliklere sahip olduğunu belirtiyor.

Daha Fazlasını Keşfedin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Psikolojik iyi oluş için fiziksel aktivite şart!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş meritking kingroyal madridbet giriş idealacesports.com