Categories: Haberler

Gebelikte WBC Lökosit Yüksekliği Neden Olur Nasıl Geçer

Gebelik döneminde kadınların bazı kan değerleri yükselebilir, bunlardan birisi de WBC (lökosit) sayısıdır. Bu yükseklik genellikle anne ve bebeğin sağlığına zararlı olmaz ancak bazı durumlarda enfeksiyon veya hastalık belirtisi de olabilir. WBC yüksekliği için önerilen tedaviler arasında doktorun verdiği ilaçlardan başka, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve stresi azaltmaya yardımcı aktiviteler yer alır. Ancak yüksek WBC seviyesi ile ilgili her zaman bir doktora danışmak önemlidir.

Hamilelikte Yüksek Lökosit Değerleri: Normal Mi, Zararları Nelerdir?

Hamilelik sürecinde vücuttaki beyaz kan hücreleri, yani lökositlerin sayısı artar. Bu durumda, idrarda da bir oranda lökosit bulunabilir. Ancak bazen normal kabul edilenden daha fazla lökosit tespit edilir. Bu durumda, enfeksiyon ya da iltihaplanma habercisi olabilir. Hamilelikte lökosit değerleri artsa da, belirli bir sayıyı aşmadığı müddetçe normal kabul edilir. Yüksek lökosit değerleri ise bebeğe zarar verip erken doğum riskini artırabilir.

Hamilelikte Yüksek Lökosit Değerleri Normal Mi?

Hamilelik döneminde, beyaz kan hücreleri olan lökositlerin sayısı artar. Referans aralığı, 6.000 ila 13.800 arasındadır. Prof. Dr. İsmail Fahri Öçer, hamilelikte lökosit sayısının 13.800’e kadar normal kabul edildiğini bildirmektedir.

Hamilelikte Yüksek Lökosit Değerleri Neden Olur?

1. Hormonlarda Artış

Hamilelikte, hormonlarda yaşanan artışlar, özellikle progesteron ve östrojen hormonları, lökosit yüksekliğine neden olabilir. Bu hormonlar, bebeği ve plasentayı besleyen organ olan uterusun gelişiminde önem taşır.

2. Stres

Hamilelik sürecinde, vücut, fiziksel ve duygusal stres altında kalır. Bu durumda, beyaz kan hücreleri, yani lökositler, vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamak üzere artar.

3. Enfeksiyon

Vücutta enfeksiyon varlığı algılandığında, bağışıklık sisteminden kaynaklanan lökosit artışı meydana gelir. Bu, soğuk algınlığından, göz enfeksiyonuna kadar birçok farklı enfeksiyonda görülebilir.

4. Bağışıklık Sistemi Hastalıkları ve Enflamasyon

Vücutta görülen otoimmün hastalıklar, romatoidartrit ya da lupus gibi, lökosit salgılanmasını artırır. Ayrıca, enflamasyon ve alerjik reaksiyonlarda da kandaki lökosit seviyesi yükselir.

5. Lösemi veya Otoimmün Hastalıklar

Crohn hastalıkları, lösemi veya Graves hastalıkları gibi, pasif beyaz kan hücre sayısını yükseltebilir. Ancak, yalnızca çok yüksek seviyelerde, bu hücreler zararlı olabilir ve hem anne hem de bebek için endişe yaratabilir.

Hamilelikte Yüksek Lökosit Değerleri İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Soru: 7 haftalık hamileyim ve yaptırdığım idrar tahlilinde lökosit değerinin 6 olduğunu gördüm. Bu seviye gebelikte normal mi?

Cevap: Doç. Dr. Muammer Doğan, hamilelikte idrardaki lökositin korkulacak bir şey olmadığını, olası bir enfeksiyon halinde tedavi edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Soru: Hamilelikte yüksek lökosit değerleri nasıl tedavi edilir?

Cevap: Hamilelik sürecinde yüksek lökosit değerleri, hormonal değişimlere bağlıdır ve tedavi gerektirmez. Ancak, enfeksiyon veya iltihaplanma gibi sebeplerden dolayı yüksek lökosit değerleri tespit edilirse, doktor güvenli antibiyotik reçete edebilir.

Yukarıdaki sorular ve cevaplar, doktorsitesi web sitesinden alınmıştır. Sorular, bireysel olup, doktorlar tarafından yanıtlanmıştır.

SRT Haber Merkezi

Recent Posts

Tokat’ta Eğitim ve Sağlık: İhmalin Bedeli

Tokat'ın eğitim ve sağlık alanındaki sorunları gün yüzüne çıkıyor ve şehrin geleceği tehdit altında. Millet…

4 saat ago

Tokat Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı

Bağımsız ve müreffeh yarınlara yürüyüşün başlangıcı olan 19 Mayıs’ın, milletimizin hürriyetinden vazgeçmeyeceğini, özgür iradesine her…

4 saat ago

CHP’Lİ DURMAZ: 19 Mayıs bize parlak ufuklar açan yeni bir devrin başlangıcıdır!

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının nedeniyle basın…

5 saat ago

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesinde Gençlik ve Doğa Yürüyüşü Coşkusu

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Genç Ofis tarafından 15-21 Mayıs Gençlik Haftası dolayısıyla “Gençlik ve…

5 saat ago

18 Mayıs Avrupa Obezite Günü Nedeniyle Tokat Sağlık İl Müdürlüğü Ekipleri Valilik Personeline Ölçüm Yaptı

Tokat Valiliği tarafından yürütülen Huzur Şehri Tokat projesi kapsamında 18 Mayıs Avrupa Obezite günü münasebetiyle…

1 gün ago

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversinde Kolonya ve Sıvı Sabun Üretimine Başlandı

Tokat Valiliği ve Tokat Gazi Osman Paşa Üniversi iş birliği ile kolonya ve sıvı sabun…

1 gün ago