Categories: Ekonomi

Gebelik Yardımı Parası Nasıl Alınır ?

Gebelik yardımı parası nedir ? Gebelik yardım parası ne kadar? Şartlı gebelik yardımından kimler faydalanabilir ? Gebelik parası alma şartları neler ? Yeşil kart hamilelik parası başvuruları nereye yapılır ? Hamile olan annelere yardım miktarı ne kadar ? 2023 gebelik yardımı sorgulama işlemleri nasıl yapılır ? Hamilelik maaşı başvuru işlemleri nasıl yapılır ? Bu ve gebelik yardımı ile ilgili bütün soruların cevapları yazımızda.

Gebelik yardımı Programı, muhtaç durumda ki gebe kadınların gebeliğinin başlangıcından doğumunun gerçekleşmesine kadar ki olan süreçte devletin sağlık giderleri için gebe kadınlara yaptığı yardımdır.

Peki gebelik parası ne zaman alınır ? Gebelik yardımından faydalanmak isteyen hamile kadınların bu yardımdan faydalanabilmesi için gebeliğin başlangıcından doğumun gerçekleşeceği güne kadar sağlık kontrol ve takiplerini düzenli olarak yaptırıyor olması gerekir.

Şimdi çalışmayan hamile annelere maaş olarak verilen şartlı gebelik yardım parası hakkında detaylara bakalım ve gebelik yardımı nasıl alınır öğrenelim.

Gebelik Yardım Başvuru Formu

Gebelik yardımı başvuru formunun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidilerek bizzat doldurulması gerekir. Bu esnada kişinin kimlik belgesi de yanında olmalıdır. Başvuru formunda kişisel bilgileriniz ve gelir bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir. Aksi halde başvurunuz onaya alınmayacaktır.

 

Gebelik Yardımı için Gerekli Evraklar

Daha önce vakıf kaydı yoksa gebelik yardımı için aşağıdaki evrakları toplamanız gerekir;

 

  • T.C kimlik fotokopisi ve aslı
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kira kontratı
  • Hanedeki kişilerin işsiz olduğunu gösteren SGK belgesi
  • Muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi
  • Yeni doğum yapan annelerin bebeklerine ait kimlik kartı

Talep edilen belgeler kuruma göre farklılık gösterebilir.

Gebelik Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Gebelik yardımına dair bilgileri öğrenmek için ALLO 183 ya da ALO 144 hatlarını arayabilirsiniz. Ekstra olarak ikametinizin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını da arayabilirsiniz.

Gebelik Yardımı Parası Şartları Nelerdir ?

Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘nın Sağlık Bakanlığıyla ortak yürüttüğü bu yardım kapsamında yardımların bağlanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Gelin şimdi madde madde bu şartları inceleyelim.

  • Sosyal yardımlaşma gebelik yardımı yardım kaleminden faydalanabilmek için aranan şartlardan birisi gebelik yardımına başvuracak kadının hanesinde sosyal güvencesi bulunan bireyin yada bireylerinin bulunmaması. Sosyal güvencesi bulunan kişinin ailenin birinci dereceden akrabası olması şart değil. Resmi ikamet adresi eğer gebe kadınla aynı hanede ise buda yardıma engeldir.
  • Hamile olan annelere yardım yapılabilmesi için aranan diğer bir şart ise ailenin muhtaç durumda olup olmadığı Vakıf mütevelli heyetince onaylanmasıdır. Yani siz gebelik yardımına başvurduğunuzda vakıf tarafından haneniz ziyaret edilecek. Bu ziyarette verdiğiniz bilgiler ve tespit edilen durum çerçevesinde Vakıf mütevelli heyeti son kararı verecektir.
  • Hamile ev hanımlarına maaş bağlanması için aranan diğer bir şart ise Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen takip ve izlem dönemlerinin aksatılmamasıdır. Peki hamilelik maaşı başvuru nedir bu takip ve izlem beraber bakalım.
  • Gebelik parası alınabilmesi için sağlık bakanlığı gebe olan kadının düzenli bir şekilde kontrollerini yapmasını istiyor. Bu kontrol ve izlenim dönemi genel olarak 4 döneme ve 9 kez takibe denk gelmektedir.
  • Hamile maaşı için aranan diğer bir şart gebe kadın eğer 18 yaş altıysa resmi nikah şartı bulunmalıdır.
  • Ayrıca bağlı olduğunuz vakfın kendine ait yardım kriterleri bulunmaktadır. Eğer mütevelli heyetinin belirlemiş olduğu şartlara uymuyorsanız vakfınız bu yardımı başlatmayabilir. Bu şartları bağlı olduğunuz SYDV’lerden öğrenebilirsiniz.

1.Kontrol Dönemi :

Gebeliğin 1 ile 14. haftaları arası

Gebeliğin 1.ayında başlar ve 4.ayında biter. Toplam 4 ay içinde her ay bir kez olmak üzere toplamda 4 kez gidilir ve her gittiği ay için ayrı ayrı ödeme alır.

2.Kontrol Dönemi :

Gebeliğin 18 ile 24. haftaları arası

Gebeliğin 5.ayında başlar ve 7.ayında biter. Toplam 3 ay içinde her ay bir kez olmak üzere toplamda 3 kez gidilir ve her gittiği ay için ayrı ayrı ödeme alır.

3.Kontrol Dönemi :

Gebeliğin 28 ile 32. haftaları arası

Gebeliğin 8.ayının başında başlar ve gebeliğin 8.ayının sonunda biter. Toplam bir kez gidilir ve bir ay için ödeme alır.

4.Kontrol Dönemi :

Gebeliğin 36 ile 38. haftaları arası

Gebeliğin 9.ayının başında başlar ve gebeliğin 9.ayının sonunda biter. Toplam bir kez gidilir ve bir ay için ödeme alır.

Gebelik Maaşı Ne Kadar 2023 ?

Şartlı gebelik yardımı ne kadar 2023 sorusuna yukarı da açıkladığımız ödeme dönemlerine göre açıklık getirelim. Gebelik maaşı ne kadar 2023 yılında ? Gebelik parası ne kadar 2023 ? Hamilelik maaşı ne kadar oldu sorusunun cevabına bakalım.

Gebelik yardımı 2023 Ocak ayında yapılan son değişiklik ile aylık 45 TL’den aylık 100 TL‘ye çıkarılmıştır. Ödemeler PTT’lere anne adına yatırılmaktadır. Hamilelik maaşını hesaplama işlemleri nasıl yapılır diye merak edenler için aşağıda anlattık.

  • 1.takip döneminde toplam 4 kez kontrole gideceksiniz ve 4 ödeme alacaksınız. Buda 4×100=400 TL yapmaktadır.
  • 2.takip döneminde toplam 3 kez kontrole gideceksiniz ve 3 ödeme alacaksınız. Buda 3×100=300 TL yapmaktadır.
  • 3.takip döneminde toplam 1 kez kontrole gideceksiniz ve 1 ödeme alacaksınız. Buda 100 TL yapmaktadır.
  • 4.takip döneminde toplam 1 kez kontrole gideceksiniz ve 1 ödeme alacaksınız. Buda 100TL yapmaktadır.

Gebeliğiniz boyunca toplamda 9×100=900 TL ödeme alacağınız anlamına gelmektedir.

Gebelik Yardımı Ne Zaman Yatar ?

Şartlı gebelik yardımı kaç ayda bir verilir merak edilen diğer bir soru. Hemen söyleyelim. Ödemeler 2 ayda bir hesaplara geçmektedir.

 Gebelik Maaşı Başvuruları Nereye Yapılıyor ?

Şartlı gebelik yardımı başvuru işlemleri bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Hamilelik maaşı başvuru işlemleri sırasında sizden, üzerinde gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzun yazıldığı sağlık ocağından aldığınız “gebelik takip formu “istenecektir.  Hamilelik yardım başvurusu e devlet şuan mevcut değildir.

Eğer gebelik takip formunuzu alalı 2 haftadan fazla olmuşsa sizden yenisi talep edilebilir. Çünkü gebeliğinizin sonlanmış olma ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla ekstradan gebelik yardımı başvuru formu doldurmanıza gerek kalmayacaktır. Bu şekilde hamilelik yardım başvurusu yapabilirsiniz.

Hamileyken alınan para başvurusu için gebe kadının kendisi veya 18 yaşından büyük herhangi bir yakını tarafından yapılabilir. Gebe kadın eğer 18 yaş altındaysa başvuru alınabilmesi için resmi nikah şartı arandığını tekrar hatırlatalım.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Eğer gebelik yardımından gebeliğinizin ilerleyen zamanlarında haberiniz olduysa sorun değil. Dilediğiniz zaman başvuru yapabilirsiniz. Sadece doğuma 1 ay kala başvuru yaparsanız başvurunuzun ret edilebileceğini bilmeniz gerekir. Çünkü hamilelik yardım başvurusu işlemlerinizin sonuçlanması ve hesabınıza para geçmesi zaten 1 aydan fazla sürmektedir.

Gebelik Maaşı Neden kesilir ?

  • Hak sahibi annenin vefat etmesi yada gebeliğinin sona ermesi.
  • Adresinizi bağlı olduğunuz vakfın sınırları dışına taşıma ve SYDV’yi bilgilendirmemek
  • Hanede Sosyal Güvence tespit edilmesi.

Gebelik Maaşı Sorgulama İşlemleri E Devlet?

Gebelik maaşı sorgulama işlemlerini başvuru yaptığınız Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına giderek yapabilirsiniz.

Şartlı gebelik yardımı ne zaman yatacak merak ediyorsanız sorgulama işlemleri için e-devlet üzerinden buraya tıklayarak yada ALO 144‘ü ücretsiz olarak arayarak da gebelik parası sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Gebelik yardımı sorgulama işlemleri için Alo 144’ü aradığınızda yoğunlukla karşılaşabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Hamilelere Belediye Yardımı Var Mı ?

Sosyal yardımlaşmalar gibi hamilelikte maaş ödemesi yapan yada hamilelik yardım parası adı altında yardımda bulunan belediyeler bulunmaktadır.

Belediyelerin sosyal hizmetler bölümünde bu tarz yardım ödemeleri yapılmaktadır. Hamileyken para yardımı talep eden bir çok aile olduğu gibi bebek çantası şeklinde yardım talebinde bulunan ailelerde bulunmaktadır. Hamileye destek olmak adına belediyeler bu yardım taleplerini geri çevirmemeye çalışmaktadır.

Hamile ev hanımlarına devlet yardımı yapılması hamilelik sürecinde bulunan kadınların maddi imkansızlıklardan dolayı yetersiz beslenmesinin de önüne geçmektedir. Gebelikte devlet yardımı bu yüzden önemlidir. Hamile kadınlara para yardımı ,aile bakanlığı tarafından son derece önemsenmektedir. Hamile kadınlara maaş var mı ki ? Bu maaş mı ? diye sorarsanız aslında bu bir maaş değil yardımdır. Ancak hamilelikte para yardimi sadece gebelikte ödenen bir yardımdır. Ancak devletin çocuklar için yaptığı tek yardım hamilelere para yardımı değildir. Çocuk dünyaya geldikten sonra aşı parası , okul çağında geldiğinde ise şartlı eğitim yardımı altında eğitim yardımı yapmaktadır.

Hamile ev kadınlarına devlet yardımı konusunda anlatacaklarımız bu kadar. Aşı parası nasıl alınır ? adlı yazımıza buradan göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

 

Tokat Haberleri

Recent Posts

Türkiye’nin Sessiz Devrimi: Şiddetsiz Yakın Savunma Federasyonu’nun Çağrısı

Türkiye'nin savunma alanındaki yenilikçi ve etkili yaklaşımlarından biri olarak öne çıkan Şiddetsiz Yakın Savunma Federasyonu,…

12 saat ago

S.S YENİ TOKAT ESNAF SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ BAŞKANI SEZAİ DEMİR YÜKSELEN FAİZ ORANLARI İle İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Bilindiği Üzere Kredi kooperatiflerimizden Esnaf Sanatkarlarımıza Devlet destekli kullandırdığımız kredilerin 2021 yılı ve 2022 yılında…

12 saat ago

En Büyük Asker, Bizim Asker

Engelliler haftası münasebetiyle düzenlenen 48.piyade er eğitim alayındaki törende engelli vatandaşlarımızın temsili askerlik töreni Tokat…

12 saat ago

TOGÜ Ebelik Öğrencileri Kongresinin Açılışı Gerçekleştirildi

Üniversite Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 10. Uluslararası 14. Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresinin açılışı gerçekleştirildi. Şehit…

13 saat ago

Chp Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ; ESNAFTA KAN ALACAK DAMAR BIRAKMADINIZ!

Bugün, insan sağlığına zor şartlarda çalışarak dokunan Hemşireler Günü, yine, Eczacılar Günü. Ayrıca, AK PARTİ…

13 saat ago

Tokat İl Özel İdaresi: Güneş Işığında Temiz Enerji Devrimi

Tokat İl Özel İdaresi, yenilikçi adımlarıyla temiz enerji alanında önemli bir öncülük rolü üstleniyor. Yenilenebilir…

13 saat ago