BAŞKAN EROĞLU: “TARİHİN ÖZGÜN DOKUSUNU GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYORUZ”

Tokat’ta tarihi Hıdırlık Köprüsü’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Yeşilırmak üzerinde 1250 yılında Selçuklular tarafından kesme taştan yapılan yaklaşık 151 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde 5 gözlü köprüde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun girişimleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığının destekleriyle köprü eski ihtişamına kavuşuyor.
Tokatlılar tarafından Taş Köprü olarak bilinen Hıdırlık Köprüsünde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, tarihin özgün dokusunun gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.
Başkan Eroğlu yaptığı açıklamada; “Tokat, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Malazgirt Zaferi’nin hemen ardından Tokat, Türk-İslam Kültürü ile tanışmış ve o dönemlerin özelliklerini sergileyen birçok eser burada inşaa edilmiş. Garipler Cami bunun en güzel örneklerinden biridir. Anadolu’daki ilk Türk-İslam Camisidir. Hıdırlık Köprümüz ise; Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in 3 oğlunun birlikte hükümet ettiği dönemde onların vezirlerinden bir tanesi tarafından yapılmıştır. Selçuklu döneminde sülüs denilen yazı stili ile 4 satırlık görkemli bir kitabesi de vardır.
770 yıllık geçmişe sahip köprümüz, yaklaşık 20 yıl önce asfalt yapılmış ve 7 yıl önce de trafiğe kapatılmıştı. Zemininde 10-15 cm asfalt kaplama vardı. Bizler Tokat’taki tarihi eserlerimizi ve onların yapıldığı dönemdeki tarihi dokuları gün yüzüne çıkartmaya karar verdik. Köprümüzle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla, Karayolları Genel Müdürlüğümüzle birçok görüşme gerçekleştirerek projelerimizi hazırladık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’nun Tokat’ı ziyaretleri sırasında köprümüzü gezdirerek, restorasyon çalışmalarının başlatılması için programa dahil edilmesini sağladık. Hamdolsun bugün geldiğimiz nokta itibariyle, köprümüz üzerindeki asfalt yükünden kurtuldu.
Bir yandan yüklenici firma tarafından köprü ayaklarında güçlendirme çalışmaları devam ederken bir yandan da köprü üzerindeki kazı ve temizlik çalışmaları devam ediyor. 770 yıl önce köprü üzerine monte edilen taşlar gün yüzüne çıktı. Tarihi dokuya uygun olarak restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile köprümüzü vatandaşlarımızın kullanımına açacak, Tokat’ın turizmine katkı sağlamış olacağız” dedi.

Tokat Haberleri

Recent Posts

Öğrenciler Dronlarıyla Kıyasıya Yarıştılar

Uluslararası Tıp, Eczacılık, Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre ve Mühendislikte Bilişim Teknolojileri Kongresi kapsamında dron yarışması…

2 saat ago

Türk İslam Eserleri Olarak Zaviyeler Paneli Düzenlendi

Üniversite Güzel Sanatlar Fakültemiz ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından “Türk İslam Eserleri Olarak Zaviyeler: Tokat…

3 saat ago

Bilişim Teknolojileri Kongresi INFTEC’24 Açılış Töreni ile Başladı

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi tarafından “Uluslararası Tıp, Eczacılık, Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre ve Mühendislikte…

3 saat ago

Türk Büro Sen Tokat Şube Başkanlığı 112 çağrı alıcıların sorunları ile ilgili basın açıklaması düzenledi

Kıymetli 112 Acil Çağrı Merkezi Çalışanlarımız; Bilindiği üzere 112 Acil Çağrı Merkezi Devlet hayatımıza yeni…

3 saat ago

Hacivat Karagöz Oyunu Gölgesinde Girişimcilik ve Sanat Söyleşisi Gerçekleştirildi

Üniversite Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Hacivat Karagöz Oyunu Gölgesinde Girişimcilik ve Sanat” adlı…

18 saat ago

Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Meclis Toplantısı Tokat’ta Yapıldı

Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Meclis Toplantısı Gümüşhane, Sivas ve Tokat Valilerimizin katılımıyla yapıldı,İl Özel İdaresi…

1 gün ago