Tokat’ta Organ Bağışı Haftası: Organların Umudu, Yaşamın Simgesi

featured

Ülkemizde organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 03-09 Kasım tarihleri arasında ‘Organ Bağışı Haftası’ etkinlikleri düzenlenmektedir. Organ bağışı, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesini içerir. Organ nakli, tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle hasar gören organların yerine canlı veya ölüden alınan sağlam organın konulması işlemidir.

Organ ve Doku Bağışı Yasal Çerçeve

Organ bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı ‘Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakil Hakkında Kanun’ ile belirtilmektedir. Yasaya göre, on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Ayrıca dini açıdan uygun olup olmadığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

Organ Nakli ve Kriterler

Organ nakli yapılacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cinsiyet, ırk, din, zenginlik-fakirlik gibi ayrımlar yapılmaz. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas gibi organlar ile kalp kapakları, gözün kornea tabakası, kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilmektedir. Son dönemlerde yüz ve saç nakilleri gibi ekstremite nakilleri de başlatılmıştır.

Bekleyen Hastaların Sayısı Artıyor

Organ nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde ortalama 70.000 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Birçok hasta organ beklerken ne yazık ki ölmektedir. Organ bağışı, hayatta iken bir başkasına umut olma fırsatı sunar.

Organ Bağışı Kolaylaştırılıyor

Ülkemizde nakil cerrahisinin gelişmesi ve yeni tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla ‘Doku ve Organ Bağış Belgesi’ yerine ‘Organ ve Doku Bağış Kartı’ oluşturulmuştur. Ayrıca, Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODBS) kurularak tüm organ bağış kayıtları bu sistemde saklanmaktadır. İlimizdeki tüm sağlık kuruluşları bu sisteme entegre edilmiştir.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü’nden Organ Bağışı Haftası Faaliyetleri

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü, Organ Bağışı Haftası kapsamında toplum bilincini oluşturmayı ve organ bağışı konusuna dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, okullarda ve işyerlerinde eğitimler düzenlenmekte, toplu alışveriş merkezleri ve işlek caddelerde stantlar kurularak afiş ve broşürler dağıtılmaktadır. Ayrıca, camilerde organ bağışı hakkında vaazlar verilmekte, yerel radyo ve televizyonlarda bilgilendirme spotları yayınlanmaktadır.

Organ bağışı, toplum olarak hassasiyet göstermemiz gereken bir konudur. Bekleme sırasındaki hastaların umudu olmak, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide hayata umutla tutunmalarını sağlamak için organ bağışına daha fazla ilgi göstermeliyiz.

Sonuç olarak, organ bağışı haftası vesilesiyle organ bekleyen hastalara bir umut ışığı olmak ve toplumdaki bilinci ve duyarlılığı artırmak adına çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Vatandaşlarımızın organ bağışı için ilimizdeki sağlık kuruluşlarına ve Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan standa başvurmaları önemlidir. Unutmayalım ki bırakacağınız en güzel miras, hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Tokat’ta Organ Bağışı Haftası: Organların Umudu, Yaşamın Simgesi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri