Tokat’ta haşere popülasyonunda müthiş artış mı var?
Tokat Belediyesinin geçen yıl aldığı ve bu yıl 24.03.2025 tarihinde yapacağı ihale ile almayı planladığı haşere ve sinek ilacı alım şartları haşere artışıyla alakalı olarak endişe yaratıyor.
Belediye tarafından bir öngörüde bulunularak alınması planlanan ilaç alımının, geçtiğimiz ve içinde bulunduğumuz yıllarda 3-4 kat artışı öngörerek yapılıyor olması “Tokat’ta haşere popülasyonunda artış mı var?” sorusunu akıllara getirmeye başladı.
Ak Parti Belediyesi döneminde geriye dönük yıllar incelendiğinde ortalama 1,5-2 ton civarı alım yapılan ve kullanımı yaklaşık 18 ay kadar süren ilacın geçen yıl (2024) Ağustos ayında yaklaşık 5 ton civarında alınıp, bunun da 3-4 ay gibi kısa sürede tüketilmiş olması yine aynı soruyu akıllara getiriyor.
Belediye olası haşere ve sinek artışını mı gizliyor?
Edinilen bilgilere göre Tokat Belediyesi’nin mevcut yönetimi 2024 Mart ayında göreve başlamış ve Ağustos ayına kadar önceki dönem alınan ilaçlarla ilaçlama süreci götürmüştü. Daha sonra Temmuz 2024 ayında yaptığı ihaleyle Ağustos 2025 ayında deposuna aldığı ilaçlarla yaz dönemini bitirmişti.
2025 yılı için yeniden ihaleye hazırlanan mevcut belediye yönetiminin ilaç kullanım miktarı önceki yıllarla kıyaslandığında “yok artık bu kadar da olmaz” denilecek noktada.
İlaçlama aynı zamanda halk sağlığı için de ayrı bir sorun
Adı sinek veya haşere ilacı olsa da araçlar üzerinden havaya sıkılan ilaç nihayetinde zehirdir. Bu ilaçların kullanımı konusunda uygulama yapan personelde bu bilincin bulunup bulunmadığı da ayrı bir endişe konusu. “2024 Ağustos ayından sonra nasıl bir haşere popülasyonu yaşandı da alınan 5 ton ilaç yetmedi?” sorusu önemini koruyor.
Her yıl yaklaşık 1,5-2 ton civarı alım yapılan ve kullanımı yaklaşık 18 ay kadar süren ilacın geçen yıl (2024) Ağustos ayında yaklaşık 5 ton civarında alınıp, bunun da 3-4 ay gibi kısa sürede tüketilmiş olması endişe verici aşağıdaki soruları akla getirmektedir.
1-Tokat’ta haşere, sivrisinek veya börtü böcekte inanılmaz bir popülasyon artışı mı vardır?
2- Böyle bir popülasyon artışı varsa bu artış nasıl saptanmıştır ve nedeni nedir?
3-Eğer bir popülasyon artışı yoksa kullanılan ilaç amacı dışında fazladan mı sarf edildi?
4-Yeni alınan ilacın içeriği Tokat’ın coğrafi ve iklim şartlarına uygun mu değildi?
5-Amacı dışında ve fazladan sarf edilen ilacın halk sağlığı üzerindeki etkileri araştırıldı mı?
6-Bir haşere, sivrisinek popülasyon artışı yoksa ve 5 ton civarındaki ilaç 3-4 ay gibi kısa sürede nasıl tüketildi bu tüketimin nedeni nedir?
Yeni ihalenin şartlarındaki değişiklik, elaman ihtiyacı mı var sorusunu da gündeme getirdi?
2025 Mart ayında yeniden yapılması planlandığı iddia edilen ihale ile ilgili olarak “personel yetersizliğinin” gösterilmesi de kafaları karıştırdı. Yıllardır ilaçlama işlemini yapan Tokat Belediyesi personeli dururken, yeni ihalede yaklaşık 20 personele ihtiyaç duyulmasının belirtilmesi de kafalarda soru işaretleri oluşturdu.
Belediyeye yeni dönemde çok sayıda (iddia edilen 500 kişi) personel almış olmasına karşılık, ilaç alım ihalesinin personel alımını içermesi de yanıtlanması gereken sorular oluşturdu.
Ayrıca ihaleye katılan araç sayısı belediyenin araç parkurunda yaptığı değişiklikte neden düşünülmedi sorularını beraberinde getirdi. İlaçlama işinin daha bir yılı bile tamamlamamış yeni bir firmadan alınıyor olması bir kenara geçen yıl ilaçlama sahalarında firmanın yetkisiz elemanlarının çalıştırıldığı ifade ediliyor.
Gece uyku tutmadı yeni bir proje yapacağım(!)
31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında Tokat Belediyesi tarafından ilk altı ayda hazırlanması gereken ancak, bugüne kadar hazırlanıp hazırlanmadığı bilinmeyen Tokat Belediyesi Stratejik Eylem Planı ve Performans Programı’nın olmaması da yönetim sürecindeki sıkıntılara, işaret eder gibi. Belediye anlaşıldığı kadarı ile gece düşünüp sabah karar verir bir vaziyetle iş yapmakta.
Oysaki belediye gibi kurumsal yapıların 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Stratejik Plan ve Performans Programı” başlıklı 41. maddesine göre de, nüfusu 50.000’in üstünde olan belediyelerde stratejik plan yapılması zorunludur. Yani söz konusu planın 31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler seçiminden itibaren 6 ay içinde hazırlanarak en geç Eylül 2024 ayında meclise sunulması gerekirdi