Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Türkmenoğlu; “Tokat kebabı aslında Sivas’ındır”

featured

“Tokat kebabı aslında Sivas’ındır”

Sivas’ın zengin mutfak kültürü ve yöresel yemekleri, Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu tarafından vurgulanmaktadır. Türkmenoğlu, Sivas’a ait olan yemeklerin başka iller tarafından tescil edilmeden önce Sivas’ta tescil edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Sivas, tarihi ve kültürel yapısıyla bilinen bir şehirdir ve doğal güzellikleri ile birlikte geleneksel mutfağıyla da dikkat çekmektedir. Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde adı sıkça geçen Sivas, aynı zamanda Eretna devletine de ev sahipliği yapmıştır. Sivas mutfağının kökleri saray mutfağına dayanmaktadır ve günümüzde ev kadınları tarafından mutfak sanatına dönüştürülmüştür. Sivas’ın zengin mutfak kültüründe yöresel yemeklerin ve lokasyonlarda bu yemeklerin sahiplenme tartışmaları yaşanmaktadır. Ahat Türkmenoğlu, Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı olarak, Sivas’a ait olan yemeklerin başka iller tarafından tescil edilmeden önce Sivas’ta tescil edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Türkmenoğlu ayrıca şehirde coğrafi tescil kurulunun kurulması gerektiğini vurgulamaktadır. Sivas’ın gastronomi ve yemek kültürünün uzun bir geçmişi olduğunu dile getiren Türkmenoğlu, ev yemekleri ve ocak yemeklerinin Sivas mutfağının önemli bir parçası olduğunu ifade etmektedir. Bunların yanı sıra, coğrafi tescil belgesi alınması gereken fırın yemeklerinin de olduğunu belirtmektedir. Sivas geçtiğimiz dönemde pastırma için tescil almış olsa da fırın kellemiz hala tescil almamıştır. Bu sebeple fırın kelle için bir an önce tescil alınması gerekmektedir. Kelle Türkiye genelinde bulunabilirken, Sivas’ın fırın kellesi başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Ayrıca, kazan simidi Sivas’a özgüdür ve başka hiçbir yerde bulunmayan lezzeti ve yapılışıyla tanınmaktadır. Bu sebeple, kazan simidinin tescil edilmesi önem arz etmektedir. Düğülcek çorbasının da tescil alması gerekmektedir. Sivas’ta 2021 yılında coğrafi tescil toplantısı yapılmış olsa da bu tarihten bu yana herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, Sivas’ta mutlaka coğrafi tescil kurulunun kurulması gerekmekte ve Sivas’a ait olan yemeklerin başka iller tarafından tescil edilmeden önce Sivas’ta tescil edilmesi önemlidir.”

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Türkmenoğlu; “Tokat kebabı aslında Sivas’ındır”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri reseller