Saadet Partisi İl Başkanılığından Basın Toplantısı; Eski Tokat Belediye Başkanı Nizamettin Aydın Tokat’taki Deprem İçin Uyardı

featured

SAADET PARTİSİ YİK ÜYESİ ESKİ TOKAT BELEDİYE BAŞKANI İnş.Müh.Nizamettin AYDIN PARTİ BİNASINDA YAPILAN TOPLANTIDA İL BAŞKANI Bilal Mettehan Aydın’ın AÇIŞ KONUŞMASININ ARDINDAN TOKAT’TA YAŞANABİLECEK VE DEPREM BÖLGESİNDE OLAMASI HASBİYLE MEYDANA GELEBİLECEK YIKIMIN OLAMAMASI İÇİN YETKİLERİ VE HALKI UYARDI

1999 da yaşadığımız korkunç deprem felaketinden sonra Belediye olarak neler yapabiliriz veya neler yapmalıyız diye düşünmeye ve araştırmaya başladık. Yaptığımız istişareler sonucunda, 1939 da ki 7.8 lik bir depreme maruz kalmış olan şehrimizin, her an yeni bir deprem riski ile yüz yüze gelebileceği gerçeğini dikkate alarak, özellikle şehrimizin zemin durumunu detaylıca bilmek istedik.
Bu konudaki çalışmaları, tahminlerle veya çıplak gözle yapılan gözlemlerle değil, bizzat arazide yapılacak sondaj çalışmaları ile tespit edip, imar planlarına esas olacak jeolojik ve jeoteknik etüt raporu hazırlanmasına, imar paftalarının da bu rapor doğrultusunda yenilenmesine karar verildi. Sondaj ve zemin etütlerinin, Belediyemiz imkânlarıyla mümkün olamayacağını dikkate alarak, kiminle veya kimlerle yapabiliriz konusunda uzun müddet araştırma ve soruşturma yaptıktan sonra, şehrimizde yeraltı su kaynakları konusunda ciddi çalışmalar yapmış olan hemşerimiz Pr. Dr. Baki Canikli Bey’in önderliğinde, Ankara Üniversitesi ile 2000 yılı sonlarına doğru 7269 sayılı yasa çerçevesine anlaşarak sondaj çalışmalarını başladı.

Şehrimizin farklı bölgelerinde 67 ayrı noktada ve farklı derinliklerde olmak üzere 1300 m sondaj yapıldı. Bu sondajlardan alınan zemin numunelerinin laboratuar sonuçlarına göre zeminin taşıma kapasitesi, sıvılaşma durumu ve penatrasyon direnci tespit edildi.
Sonuç da bu değerlere göre şehrimizin ilk depremsellik haritaları hazırlanarak imar paftalarına işlendi. 2001 yılı şubat ayında da bu paftalar Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğünce onaylanarak yürürlüğe konuldu.
Bu çalışmalar sonucunda şehrimiz ; 1- Yerleşime uygun olmayan alanlar 2- Önlemli alanlar 3- Yerleşime uygun alanlar şeklinde 3 ana bölgeye ayrılarak, kat adedi çoğunluk bölgelerde 3-4 katla sınırlandırıldı. Görev süremin sonuna kadar bu kriterlere uyuldu ise de maalesef benden sonra bugün ki duruma dönüldü. Deprem gerçeği sebebiyle yaptığımız yenilikler elbette ki, imar paftalarının deprem gerçeği dikkate alınarak yenilenmesinden ibaret değildi. Bu husus da aşağıdaki şu kararları da aldık.
Demir kalitesini ve işçiliğinin kontrolünü zorunlu hala getirdik. 2- Vibratör kullanımını zorunlu hale getirdik. 3- Elle beton dökümünü yasaklayıp Belediyemiz kum ocağına yakın bir bölgede Organize Sanayine ait olan bir arsayı beton santrali kurmak amach olarak, Hasan Karcı ve arkadaşlarına (TOKBETSAN’A) tahsis ederek hazır betona geçilmesini sağladık. 4- Fenni sorumluluk mecburiyeti getirdik. 5- Beton mukavemetini ölçmek üzere numune almayı zorunlu hala getirdik. 6- Erken kalıp sökümüne mani olmak için kontrolleri sıklaştırdık.
Tavsiyem odur ki: 1-2001 deki imar şartlarına uyulmalı. 2- Gerekirse, yeni teknolojik bilgi, birikim ve imkânlar çerçevesinde imar şartları yeniden belirlenmeli. 3- Bu çalışmalar sonlanıncaya kadar ruhsat verme işlemleri durdurulmalı. 4- Belediye Meclislerinin kat artışındaki yetkileri sınırlandırılmalı. 5- Acil olarak şehrimizdeki mevcut binaların tamamında depreme dayanıklılık testleri yapılmalı. 6- Kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürmeden, depreme dayanıksız bölgelerden başlanılmalı. 09.Mart.2023

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Saadet Partisi İl Başkanılığından Basın Toplantısı; Eski Tokat Belediye Başkanı Nizamettin Aydın Tokat’taki Deprem İçin Uyardı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

meritking giriş meritking kingroyal madridbet giriş idealacesports.com