Gebelikte WBC Lökosit Yüksekliği Neden Olur Nasıl Geçer

featured

Gebelik döneminde kadın vücudu birçok değişikliğe uğrar ve bu değişikliklerden biri de kan testlerinde görülen WBC (beyaz kan hücresi) veya lökosit yüksekliğidir. Bu durum, gebeliğin normal bir yan etkisi olmakla birlikte genellikle önemli bir sağlık sorunu teşkil etmez. Ancak, bazı durumlarda, yüksek WBC seviyeleri enfeksiyon veya diğer ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu durumlarda, doktorunuz tedavi önerisi sunabilir. Gebelikte lökosit yüksekliği için evde uygulanabilecek bir tedavi yöntemi mevcut değildir, ancak sağlıklı bir hamilelik süreci için düzenli bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzı sürdürmek önemlidir. Yukarıda belirtilen herhangi bir endişe durumunda, doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir.

Bağışıklık Sistemi İçin Önemli: Lökosit Nedir?

Bazılarımız için yabancı gelen beyaz kan hücreleri, yani lökositler, sağlığımızın en önemli parçalarından biridir. Mikroplar, bulaşıcı hastalıklar ve diğer tehditlerle savaşarak bağışıklık sistemimizi güçlendirirler. İdrarda normal bir oranda bulunmaları gerekir, ancak bazen yüksek seviyeleri idrar yolu enfeksiyonları veya iltihaplanma gibi sorunları işaret edebilir. Özellikle gebelikte, bu seviyeler yükselebilir. Peki, hamilelikte lökosit yüksekliği normal midir?

Hamilelikte Lökosit Yüksekliği Normal mi?

Hamilelik sürecinde, vücutta önemli değişiklikler meydana gelir. Bu süreçte, bebeğin beslenmesi için görev yapan hormonların artışı dahil olmak üzere birçok faktör, lökosit seviyelerinde artışa neden olabilir. Prof. Dr. İsmail Fahri Öçer’e göre, hamilelikte 13.800’e kadar olan lökosit seviyeleri normal kabul edilir.

Hamilelikte Lökosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Lökosit seviyelerinin yükselmesinin birçok sebebi olabilir, bunlar arasında:

Hormonal Değişiklikler

Hamilelik hormonları, bebeğin büyümesini ve gelişmesini sağlamak için gerekli olan progesteron ve östrojen gibi hormonlar dahil, birçok hormonun artmasına neden olabilir. Bu hormonlar, vücuttaki lökosit seviyelerini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda vücutta diğer pek çok değişikliklere de yol açar.

Stres

Hamilelik, fiziksel ve duygusal streslere yol açabilir. Bu durumda, vücut otomatik olarak kendini korumak için lökosit seviyelerini yükseltir. Düzenli yürüyüş yapmak gibi stres faktörlerini azaltmak da lökosit seviyelerini düşürebilir.

Enfeksiyonlar

Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lökositler, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olur. Soğuk algınlığı veya göz enfeksiyonu gibi birçok farklı enfeksiyon, lökosit seviyelerinin artmasına neden olabilir.

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları ve Enflamasyon

Vücutta görülen otoimmün hastalıklar, lökositlerin artmasına neden olabilir. Enflamasyon veya alerjik reaksiyonlar da lökosit seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.

Lösemi veya Otoimmün Hastalık

Lösemi, Crohn hastalıkları ve Graves hastalığı, pasif beyaz kan hücrelerinin seviyelerini yükseltebilir. Çok yüksek seviyelere ulaşan fazlasıysa, bu amaçsız beyaz kan hücreleri daha çok zarar verir. Ancak, bu tür otoimmün hastalıklar hamilelikte çok nadir görülür.

Hamilelikte Lökosit Seviyeleri Ne Zaman Tehlikeli Hale Gelir?

Lökosit seviyelerindeki artış, genellikle hamilelik sürecinin doğal bir sonucudur. Ancak, yüksek lökosit seviyeleri bazı durumlarda tehlike oluşturabilir, özellikle:

  • Lökosit seviyeleri normalin üzerinde ise
  • Şiddetli bir enfeksiyon söz konusuysa
  • Aşırı stresle savaşmak gerekiyorsa

Lökosit seviyeleri yüksekse, doktorunuz en doğru tedaviyi önerecektir.

Doktorlar Hamilelikte Lökosit Seviyeleri Hakkında Sıkça Sorulan Soruları Yanıtlıyor

Hamilelikte lökosit seviyeleri hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarına doktor sitelerinden bulabilirsiniz.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Gebelikte WBC Lökosit Yüksekliği Neden Olur Nasıl Geçer

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

60 nerenin plakası Tokat Haberleri