Tokat’ta 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılan açıklamalarda, altın ve siyanürlü maden arama faaliyetlerine karşı doğanın korunması çağrısı yapıldı.
Tokat’ta çevreciler, bereketli toprakların, temiz havanın ve eşsiz doğanın gelecek nesillere bırakılması gerektiğini vurgulayarak, siyanürlü altın madenciliğine karşı çıktı. Açıklamada, ❝Tokat’ımızın doğası bizlere emanet, çocuklarımıza borcumuzdur❞ denildi.
“Toprak, Su ve Ormanlarımız Tehdit Altında”
Yapılan açıklamada, Tokat’ın çeşitli bölgelerinde planlanan maden arama projeleri eleştirilerek şu ifadelere yer verildi:
❝Selemen Yaylası’ndan Yazıcık’a, Günçalı’dan Sakarat ve Boğalı’ya, Şehitlerden Sorhun obasına kadar pek çok bölgemiz maden projeleriyle kuşatılmak isteniyor❞.
Çevreciler, daha önce Kaz Dağları, Fatsa ve Erzincan’da yaşanan çevresel tahribatların benzerinin Tokat’ta yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti.
“Siyanür Değil, Nefes İstiyoruz”
Katılımcılar, çevre mücadelesine devam edeceklerini belirterek, ❝Maden için değil, yaşam için! Rant için değil, doğa için!❞ sloganlarını dile getirdi. Her canlının yaşam hakkının savunulmaya devam edileceği vurgulandı.
Tokatlı çevreciler, Dünya Çevre Günü vesilesiyle toplumun tüm kesimlerini doğaya sahip çıkmaya çağırdı.