ATA YADİGARI 3 TARİHİ ESER DAHA RESTORE EDİLİYOR

3 Büyük Eser Restore Edilecek
Tokat Valiliği koordinesinde yürütülen Kültür Sanat Tokat kapsamında Gökmedrese(Pervane Darüşşifası), Kitabesiz Türbe ve Danişmentli Medresesi’nin restorasyonu yapılacak.
Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde inşa edilen, Tokat’ın tarihi, kültürel ve sanatsal mirasları arasında bulunan türbe ve medreseden oluşan 3 eserin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğünce bütçe ayrılarak, 26 Ekim 2020 tarihinde Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğünce ihalesi yapılacak. Restorasyonlar yaklaşık 3 yıl sürecek.
Vali Dr. Ozan Balcı, Gökmedrese(Pervane Darüşşifası), Kitabesiz Türbe ve Danişmentli Medresesi’nin Tokat’ın tarihi ve kültürü için çok önemli eserler olduğunu belirterek, buraların tarihi dokuya uygun şekilde restore edileceğini söyledi. Vali Dr. Ozan Balcı, kültürel mirasa sahip çıkılarak, gelecek nesillere aktarımı sağlanacak eserlerin proje çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.
GÖKMEDRESE (PERVANE DARÜŞŞİFASI)
13. yüzyılın ikinci yarısında Darüşşifa olarak inşa edilmiş açık avlulu iki katlı bir Anadolu Selçuklu medresesidir. Banisi dönemin ileri gelen devlet adamlarından Pervane Muiniddin Süleyman’dır. Pervane; Anadolu Selçuklularında devletin maliye işlerini yürüten en üst makama verilen isimdir. Pervane Muiniddin Süleyman’ın 1277 yılında Moğollar tarafından öldürülmesi nedeniyle yaptırdığı medreseye kitabesi konulmamıştır. Medresenin iç avluya bakan yüzlerinin tamamının turkuaz (gök mavisi) ağırlıklı çinilerle süslü olması nedeniyle Gökmedrese adıyla bilinir.
KİTABESİZ TÜRBE
Danişmentli Medresesi’nin kuzeybatı köşesinde ve yapıya bitişik inşa edilmiştir. Kitabesi yoktur. Mimari yapısından 15. yüzyıl Osmanlı Türbesi olduğu anlaşılmaktadır.
Türbe içindeki üç mezar zamanla ortadan kalkmıştır. Mezarların kime ait olduğu bilinmemektedir. Onarım sırasında çıkabilecek buluntularla kimliği hakkında daha fazla bilgi elde edilebilecektir.
DANİŞMENTLİ MEDRESESİ
Gökmedresenin kuzeyinde yer alan medrese 12. yüzyılda inşa edilmiştir. İki eyvanlı asimetrik plana sahiptir. Zaviyenin güney kanadı Gökmedresenin kuzey kanadının bir bölümünü oluşturmaktadır. Bir başka deyişle bu bölüm iki yapının ortak alanıdır.
Tokat’taki ilk medreselerdendir.

Tokat Haberleri

Recent Posts

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin Gönül Bağından Sevgiye Uzanan Eller Projesi Çocukları Sevindirdi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, çocukların gelişimine katkı sağlayan "Gönül Bağından Sevgiye Uzanan Eller" projesi kapsamında Eğitim…

2 saat ago

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarım Merkezi, Fide Üretimine Başladı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, tarımsal uygulama ve araştırma merkezi bünyesinde gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkat çekiyor. Son olarak,…

2 saat ago

Kariyer Planlarında Medya ve Dil Önemi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Gerçekleştirilen Söyleşi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşide, kariyer planlamasında medya ve dilin önemi ele alındı. Kültür ve…

2 saat ago

Tokat’ta Liseler Arası Bilim Projeleri İle Üniversite Deneyimi Yaşandı

Tokat'ta liseler arası bilim projeleriyle üniversite deneyimi yaşandı. Fen liselerinden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler, gençlere…

2 saat ago

Tokat İl Özel İdaresi Personeline İş Güvenliği Eğitimi Verdi

İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Destek Projesi (TYP) kapsamında İl Özel İdaresi bünyesinde görev yapacak…

19 saat ago

Tokat Ticaret Borsası Başkanı Lütfi Bora 1 Mayısı Basın Yayın Emekçileriyle Kutladı

Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi BORA, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla…

19 saat ago